Waarde van cultuur

Het PON, bkkc, Telos , Pyrrhula Research Consultants en de Boekmanstichting brachten in opdracht van Provincie Noord-Brabant bestaande en nieuwe onderzoeken op het gebied van cultuur in Noord-Brabant bij elkaar.

Het onderzoek en rapport vormen samen een kennisproeftuin: niet eerder stonden zoveel gegevens over de culturele sector in Brabant bij elkaar. Deze publicatie bevat feiten en cijfers die geografische vergelijkingen maken, vergelijkingen in de tijd of een startpunt bieden – het is de bedoeling dat dit onderzoek iedere twee jaar herhaald wordt. Een project als dit is uniek in Nederland. Nog nooit stonden zoveel cijfers over cultuur in Brabant bij elkaar.

Specifieke kenmerken van de regio

Om te weten hoe ingespeeld kan worden op de specifieke kenmerken van een regio, door bijvoorbeeld beleidsmakers of medewerkers van culturele organisaties en instellingen, is het van belang te weten wat die regio kenmerkt. Met het verschijnen van dit eerste onderzoeksrapport Waarde van cultuur, dat tegelijkertijd een toestandsmonitor is, hebben beleidsmakers en cultuurwerkers veel van deze specifieke gegevens in handen. Ze weten bijvoorbeeld dat Brabanders de laatste jaren meer geld willen besteden aan cultuurbezoek en dat ze het cultuuraanbod in Brabant ook meer zijn gaan waarderen. Ze weten dat de bezoekersaantallen en de eigen inkomsten bij de Brabantse culturele instellingen licht zijn gestegen tussen 2013 en 2016. Bovendien weten ze dat voor makers een goede culturele infrastructuur niet alleen betekent dat er voldoende goede en goedkope fysieke werk- en ontmoetingsplekken zijn, maar ook dat er collega-makers en bestuurders van instellingen en gemeenten op elkaar betrokken zijn en voor elkaar opkomen. En dit is nog niet eens een handvol conclusies uit het rapport!

 

Rapport

Het rapport is te downloaden op de site van Waarde van Cultuur

 

In de media

  • Gerard Rooijakkers sprak tijdens een keynote op de bijeenkomst van Waarde van Cultuur. Hij schreef er een artikel over in het Brabants dagblad van 20 juni 2018.
  • In het Brabants Dagblad en Eindhovens dagblad was zaterdag 16 juni 2018 een voorproefje van de resultaten te lezen in een interview met twee van de onderzoekers.