Blogs

Creativiteit verandert de wereld!

drs. Mirjam Smulders
   
29 oktober 2019

De afgelopen week was ik te gast op het Creativity World Forum en de Dutch Design Week. Van heinde en verre kwamen mensen hun verhaal vertellen. Het verhaal van hoe ze met creativiteit een omslag konden maken naar datgene dat beter is voor de wereld. ‘Change the inevitable’ zo was het thema van de conferentie. Het ging vooral over de veranderingen die je het liefst vermijdt, maar die sommigen toch met open geest en creativiteit aangaan.

Een voorbeeld dat me raakte en eigenlijk buitengewoon eenvoudig is, gaat over het terugdringen van verwoestijning in Afrika. Een groot probleem waarbij door houtkap en de uitputting van grond, gecombineerd met droogte, een harde zandkorst ontstaat. Regen die daar dan in de regentijd valt kan niet de grond in en stroomt gewoon weg. Zo ontstaan steeds grotere woestijngebieden.

Enkele bevlogen Nederlanders zijn samen met Afrikaanse boeren aan de slag gegaan om het regenwater binnen een gebied te houden. Het enige gereedschap dat nodig is, is een goede schep. Met de schep graven zij kuiltjes om het regenwater in op te vangen. Binnen enkele maanden ontstaat er weer groen in het gebied. Het land dan weer gebruikt worden als landbouwgrond.

Een soort wonder eigenlijk dat alleen veel sociale innovatie vraagt: er zijn veel mensen nodig om iedereen te mobiliseren de kuiltjes te graven. Ambassadeurs worden geschoold zodat zij meer mensen kunnen activeren. Naast de opbrengst voor de aarde, levert het de mensen en gemeenschappen ook heel wat op: er ontstaat weer trots en ondernemerschap in de communities.

De aanjagers willen nu de hele wereld activeren door steeds meer mensen in beweging te krijgen. Muziek en dance is het vehikel voor de boodschap. Met een ‘raindance’-project activeren ze mensen over de hele wereld om met de methodiek ‘Justdiggit’ aan de slag te gaan, of anderen te helpen dit te doen. Meer informatie hierover is te vinden op: https://justdiggit.org/nl/news/justdiggit-presents-the-raindance-project/#

Het verhaal van hoe ze met creativiteit een omslag konden maken naar datgene dat beter is voor de wereld. ‘Change the inevitable’.

Een ander voorbeeld is veel kleinschaliger. Voor problemen in de Eindhovense wijk Woensel-West zoeken ze oplossingen die ertoe doen. Een diversiteit aan experts als kunstenaars, social designers, architecten, gamebouwers en evenementorganisatoren wil hier zoveel mogelijk impact maken. En ze noemen zich stichting Tante Netty. Juist de kwaliteit van het contact, de kwaliteit van het proces, de artistieke kwaliteit, de communicatiekwaliteit en de kwaliteit van de materialen en producten staat voorop.

Hun werkwijze heb ik uitgeprobeerd in een workshop met drie Schotse deelnemers. Met behulp van het kwaliteitenschema raakten we goed met elkaar in gesprek. In Schotland moeten mensen met een uitkering, net als in Nederland, een aantal sollicitaties per week versturen. Hiervoor moeten ze formulieren downloaden en ingevuld weer uploaden. Maar mensen zonder werk hebben daar geen geld voor internet thuis. Ook hebben ze geen grote databundels op hun telefoon. Zij moeten de straat op waar ze op sommige plekken contact hebben met een hotspot. Vaak zien de Schotten mopperende stadsgenoten onder een paraplu in de weer met de digitale formulieren. Naast de verplichte formulierenkermis, maken ze geen gebruik van internet. We bedachten een grote droge paraplu als symbool in de lokale bibliotheek. Met onze creativiteit kunnen ze hun netwerk verder uitbreiden en hun digitale vaardigheden ook!

Met creativiteit het complexe probleem in stukjes hakken en een klein stukje anders aanpakken, verandert de wereld! Bij het PON hakken en denken we graag met je mee. Weten of het werkt? Ook dan denken we met je mee. We helpen je impact meten, zodat ook jouw initiatief de wereld zichtbaar verandert.

Mirjam Smulders