Blogs

15 augustus 9:30

10 oktober 2018

15 augustus, 9.30u; het (imaginaire) startschot van mijn 6-maanden durende stage bij het PON klinkt! Vanaf het moment van binnenkomst voelde ik mij hier al helemaal thuis.

Ik werd met een mooi boeketje bloemen ontvangen en werd meteen aan iedereen voorgesteld. Mijn stagebegeleider gaf mij instructies over hoe alles functioneert binnen het bedrijf en daarna kon ik meteen aan de slag. Mijn eerste stagedag, en al meteen mee naar een interview, met een vriendelijke man die een jaar lang offline heeft geleefd. Hij vertelde over zijn ervaringen hoe het was om een jaar lang zonder mobiel en computer te leven. Hij is van mening dat het leven zoveel mooier is zonder mobiel en dat je meer van het dagelijks leven kunt genieten. Ik was onder de indruk van dit gesprek, het heeft mij aan het denken gezet over hoeveel ik zelf dagelijks met mijn mobiel bezig ben.

Op naar verschillende andere interviews! Eentje hiervan was met medewerkers van een basisschool die het eerste groene schoolplein van Tilburg heeft. Daarnaast doet het PON onderzoek naar de invloed van de 24-uurs economie en de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Hiervoor ben ik aanwezig geweest bij twee interviews met een teamleider en een recruiter van een callcenter. Zij deelden hun ervaringen over hoe een werkweek in een callcenter eruit ziet, waarom bedrijven en werknemers voor flexibele werktijden kiezen en aan welke eisen (nieuwe) werknemers moeten voldoen. Voor dit project heb ik ook mogen observeren in hetzelfde callcenter en heb ik een literatuurstudie gedaan over de flexibilisering van de arbeidsmarkt.

Andere activiteiten die ik heb gedaan zijn brainstormen met de gemeente Hilvarenbeek over de verkeersveiligheid in hun gemeente, aanwezig zijn bij een kick-off van de Research Community over VAB’s (Vrijkomende Agrarische Bebouwing) en aanwezig zijn bij de finale van de Innovation Games  in het provinciehuis. Acht teams zijn zes dagen lang hard op zoek gegaan naar innovatieve oplossingen voor verschillende maatschappelijke stukken. In de finale presenteerden deze teams hun ideeën en streden ze naar de overwinning. Het was leuk om hierbij aanwezig te mogen zijn en te zien hoeveel moeite deze teams in hun projecten hebben gestoken.

Ook word ik bij verschillende grote projecten betrokken, zoals het project Buurkracht. In dit project worden bewoners ondersteund die actief willen zijn op het vlak van energiebesparing of het opwekken van duurzame energie in de eigen buurt. Buurkracht heeft ook de ambitie om de ondersteuning te verbreden naar andere maatschappelijke thema’s die in buurten kunnen leven, zoals mantelzorg, veiligheid, en onderhoud. Persoonlijk vind ik het interessant om bij deze gesprekken aanwezig te mogen zijn! Ik leer zo namelijk veel over hoe het er precies aan toe gaat toe gaat tijdens zo’n gesprekken en hoe je samen met de klant naar een bepaald doel werkt.

Kortom, het waren hele leuke en drukke eerste weken bij het PON. Ik kijk met veel plezier uit naar de komende maanden!